HISTÒRIA

El Club Natació Tàrraco es va fundar el 23 d'octubre de 1963, instal lant-se a la Part Alta de la ciutat de Tarragona, en un lloc històric de la ciutat com són les muralles romanes, establint-se al Passeig Torroja

 

ELS INICIS                                                               

Les dificultats per a practicar la natació a la ciutat de Tarragona, van encoratjar a un grup de tarragonins, encapçalat per Rafael Nadal i Company, a adquirir la finca Cal Tomaca, on actualment se situa la instal·lació del CN Tàrraco. Van treballar de valent per a obtenir el patrimoni suficient i així aconseguir crèdits i avals bancaris necessaris per a iniciar la construcció de la piscina, que donaria nom al Club Natació Tàrraco.

Les obres es van iniciar el 13 de gener de 1964, i l'1 d'agost del mateix any s'inaugurava la piscina descoberta de 25 metres i sis carrers, amb l'actuació de diversos nedadors locals i un partit de waterpolo d'exhibició entre el CN Barcelona i el CN Sabadell. El 23 d'octubre de 1965, s'inaugurava l'antiga piscina coberta de 25 metres i quatre carrers.

                                                                      

LA DÈCADA DELS ANYS 60                      

El mes de maig de 1966 la Federació Catalana de Natació va concedir al Club Natació Tàrraco la Medalla al Mèrit Esportiu per la gran tasca esportiva que duu a terme, especialment amb la natació utilitària destinada a l'aprenentatge de la natació.

El 1967 el Club crea el premi a l'Estudiant Esportista, coincidint amb la inauguració de l'addició d'una nova planta de gimnàs damunt de la piscina coberta.

El 24 de setembre de 1968 es va celebrar la primera edició de les 24 Hores de Natació, on hi van participar 32 nedadors i nedadores. Una diada anual de gran importància pel Club Natació Tàrraco.

L'1 d'agost de 1969 l'expresident del COI, Joan Antoni Samaranch, va visitar les instal·lacions del Club com a "Delegado Nacional de Educación Física y Deportes".

                                                                                 

PARTICIPACIÓ ALS JOCS OLÍMPICS

A les instal·lacions del CN Tàrraco s’hi van desenvolupar diversos campionats de natació, com el Campionat d'Espanya en categoria alevina, celebrat el 25 i 26 d'agost de 1973.

Durant aquells anys, els i les esportistes del Club van assolir grans fites esportives a nivell estatal, escollint-se a nivell provincial com els millors esportistes absoluts. El CN Tàrraco esclatava al Campionat de Catalunya d’Hivern de 1974, emportant-se fins a 7 medalles d’or, i la Sylvia Fontana establia el Rècord d’Espanya dels 200 metres papallona en 2:29.02

L'any 1976 va ser especialment important per la història del Club Natació Tàrraco: la nedadora Sylvia Fontana Solà es classificava i entrava a l'Equip Olímpic Espanyol, que va acabar participant a les Olimpiades de Montreal’76.

 

EL CLUB CREIX                                                      

La piscina coberta de 25 metres es començava a quedar petita, i l'any 1986 la Junta Directiva, encapçalada per Francesc Rubio Zabala, iniciava la construcció d'una nova piscina coberta de competició de 25 metres i 8 carrers. Aquesta va ser inaugurada el 30 d'abril de 1988, coincidint amb el 25è aniversari del Club.

La incorporació de la nova Junta Directiva l'any 1998, amb Ma. Eulàlia Veà Miranda al capdavant, va rellançar l'antic projecte d'ampliació de les instal·lacions consistent en un increment de la làmina d'aigua amb una nova piscina per a activitats de 25 metres, i la construcció d'un nou pavelló d'ús múltiple amb gimnàs, tennis de taula i altres serveis.

                                                                                  

PRIMERA PEDRA DEL NOU EDIFICI                               

El 13 de desembre de 1999 es va enderrocar l'edifici existent, afectat d'aluminosi, i el 6 d'abril de l'any 2001 es va posar la primera pedra de les noves instal·lacions projectades, inaugurant-se el 5 de juliol de 2002, 14 mesos després d'haver-se iniciat les obres.

L'any 2004, per ordre del Ministerio del Interior, el Club Natació Tàrraco va ser declarat "Entidad de Utilidad Pública" a tots els efectes (O.M. 1433/2004). Aquell mateix any, es va celebrar a les instal·lacions del CN Tàrraco el Campionat d'Espanya de Natació Sincronitzada -  Open Internacional, del 2 al 4 d'agost de 2004, amb la presència  de diversos equips Europeus i Americans.

 

50 ANYS DEL CLUB

El Club, amb el pas dels anys, va anar experimentant un gran canvi social i esportiu donat per la creació de noves seccions esportives: natació sincronitzada, hoquei-subaquàtic, triatló, tennis de taula i atletisme. Aquests canvis van ser tant des de la vessant de l'aprenentatge i el perfeccionament competitiu de joves esportistes, com des de la creació de categories de veterans i veteranes en totes les especialitats que es practicaven al Club, acollint així un massa social de persones representativa de tots els estrats generacionals.

 

ELS DARRERS DEU ANYS

En els darrers anys, el Club Natació Tàrraco ha passat per grans moments a nivell esportiu, i moments complicats a nivell social.

Al setembre de 2015 es va celebrar la primera edició de la Travessia de les 5 Platges, un dels grans esdeveniments que el CN Tàrraco organitza any rere any, aamb récord de participació a cada edició.

Pel que fa a la vessant esportiva, el Club Natació Tàrraco va veure créixer a Carles Coll: nedador des de ben petit a les nostres instal·lacions, el Tàrraco ha estat el seu club de formació, i on ha batut els seus primers récords: Récord estatal de 17 anys als 100 metres braça al novembre de 2018, Récord estatal júnior i doble mínima a l’abril de 2019 als 200 metres braça. Ara, després d’haver-lo fet Soci d’Honor, el veiem participar a Campionats del Món. 

La resta de seccions esportives del CN Tàrraco també han tingut els seus moments d’or, com ho va ser l’equip aleví promoció de Natació Artística quedant sots campió d’Espanya, una fita històrica de la secció, al juliol de 2019. I, per la seva banda, l’equip de natació va fer  un paper històric als Campionats de Catalunya i Espanya d’Aigües Obertes al maig de 2022: un equip joveníssim, aconseguia la 3a posició al relleu 4x1250m bronze, l’Abril Rius es proclamava sots-campiona als 10.000 metres, i en Martí Rosell 3r als 5000 metres. Per la seva banda, en Martí Rosell formava part de la selecció espanyola de natació, participant a  l’EYOF Banská Bystrica, al juliol de 2022, l’European Youth Olympic Festival.

Per altra banda, la pandèmia mundial generada per la Covid19, va fer minvar l’estabilitat del CN Tàrraco: al 2020, fruit d’aquesta, el Club tancava uns mesos, obria amb restriccionsm i acabava perdent un 25% de massa social. Després d’aquesta, a partir de l’any 2022, el preu de l’energia es disparava: els consums del CN Tàrraco baixaven, però el preu no feia res més que pujar.

El Club Natació Tàrraco ha donat a Tarragona excel·lents esportistes seleccionats als diferents equips estatals ebsoluts, participant en Olimpíades, Campionats del Món i d'Europa, aconseguint rècords d'Espanya absoluts en diferents modalitats,... tot i això, del que més orgullós està el Club Natació, és d’haver ensenyat a nedar a més de 25.000 tarragonins i tarragonines, i d'haver portat l'esperit esportiu tarragoní arreu del món.

Nuestras fotos
INSTAL·LACIÓ ANTIGA
SYLVIA FONTANA
ANTIGA
NOU EDIFICI
CARLES COLL
TRAVESSIA
CURSETS